Ahad, 24 November 2013

RESEPI IKAN PEKASAM GORENG




Bahan-bahan ( 2 orang )

1 ekor ikan pekasam
1 labu bawang besar di potong nipis
10 biji cili padi / 2 cili biji merah / cili kering - dipotong kecil
Sedikit minyak untuk menggoreng ikan pekasam
1 biji limau nipis

Cara-cara
  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Goreng ikan pekasam hingga masak. Angkat dan ke tepikan.
  3. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng cili merah (kalau nak pedau kaw-kaw guna cili api) dan bawang besar. Kacau sentiasa hingga bawang dan cili layu.
  4. Angkat bawang dan cili dan taburkan di atas ikan pekasam tadi.
  5. Perah limau nipis bila hendak makan diatas lauk pekasam tadi, dan makan dengan nasi panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan